Κατσικάκι Γεμιστό - Παραδοσιακό Πασχαλινό Φαγητό
Υλικά:
- 1 κατσικάκι
- ρύζι
- κρεμμύδια
- τοματοπολτός
- εντόσθια (συκώτια)
- άνηθος
- δυόσμος
- μάραθος
- ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- βούτυρο
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Πλένουμε το κατσικάκι και το αφήνουμε να στραγγίσει. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Τσιγαρίζουμε (σοτάρουμε) το συκώτι, αφού το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αφού το έχουμε ψιλοκόψει και αυτό και τα αφήνουμε να ροδίσουν ανακατεύοντας συνεχώς.
- Έπειτα προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα εξής: άνηθο, δυόσμο, μάραθο και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό, το ρύζι και λίγο νερό για να φουσκώσει ελάχιστα το ρύζι.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Προετοιμασία κρέατος:
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε τα εξής: 1 κούπα βούτυρο, τοματοπολτό, αλάτι πιπέρι, ρίγανη. Τα ανακατεύουμε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα και αλείφουμε μέσα και έξω το κρέας. Γεμίζουμε το κουφάρι με τη γέμιση και ράβουμε. Το τοποθετούμε στο ταψί αφού έχουμε στρώσει 2-3 λαδόκολλες. Το σκεπάζουμε επίσης με λαδόκολλες, ραντίζουμε ελαφρώς με νερό και σκεπάζουμε με κλωνιά ρίγανης. Το βάζουμε στο φούρνο προσθέτοντας μισό λίτρο νερό.
Ψήνεται στους 280ο C για 4-5 ώρες προσθέτοντας το ανάλογο νερό που χρειάζεται.